Βερολίνο 2012

Βίντεο εκδρομής

Φωτογραφίες εκδρομής

 

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Ηρακλείου, σχολικό ?τος 2012-2013

   
Tα μουσεία αφενός αποτελούν προνομιακούς χώρους για την εφαρμογή καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων και αφετέρου οι σύγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές θεωρίες υποστηρίζουν την αξία της βιωματικής μάθησης
Στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν τέτοιου είδους προσεγγίσεις στη διδασκαλία τους οι καθηγήτριες κ. Παλαμά, κ. Πιλαβά του 4ου Γυμνασίου Ρεθύμνου αποφάσισαν στα πλαίσια του μαθήματος Αρχαία Ιστορία Α? Γυμνασίου να επισκεφτούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου την Πέμπτη 22-11-2012, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές παρατηρώντας τα εκθέματα με βιωματικό τρόπο να έρθουν σ? επαφή με τον μινωικό πολιτισμό. Προκειμένου να επιτευχθούν οι πολλαπλοί στόχοι της δράσης ετοιμάστηκε εκπαιδευτικό υλικό σε μορφή φύλλων εργασίας, το οποίο αξιοποιήθηκε πριν από την επίσκεψη (μέσα στην τάξη), στο μουσείο (έξω από την τάξη) και για αξιολόγηση και ανατροφοδότηση μετά την επίσκεψη (μέσα στην τάξη).
Πιστεύουμε ότι με τέτοιου είδους βιωματικές δράσεις επιτυγχάνονται οι διδακτικοί και παιδαγωγικοί στόχοι μιας εκπαιδευτικής επίσκεψης. Εκτός από τους συνοδούς καθηγητές, κ. Κουνάλη, κ. Πιλαβά, κ. Παλαμά συμμετείχαν και οι φοιτητές, Στέργιος Εφές και Δήμητρα Μαραγκουδάκη στα πλαίσια της Διδακτικής τους Άσκησης που διενεργούν στο σχολείο μας. Δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την εμπειρία τους σε τέτoιες διδακτικές πρακτικές. Με το πέρας της επίσκεψης, οι μαθητές κλήθηκαν να καταγράψουν τις εντυπώσεις τους από την εμπειρία αυτή και παρατίθενται αυτούσιες κάποιες απόψεις:
Γιώργος Δουλγεράκης Α3: «Στο μουσείο πέρασα πολύ καλά, δεν περίμενα πως θα ήταν έτσι. Νόμιζα ότι θα ήταν βαρετά, όμως δεν ήταν, γιατί μας εδωσαν τα φύλλα εργασίας και έπρεπε να πηγαίνουμε πάνω-κάτω, αλλά ήταν ωραία. Με εντυπωσίασε πολύ το καμαραϊκό αγγείο, επειδή το περίμενα πιο μικρό. Η κα Παλαμά μας είχε δείξει στον υπολογιστή πάρα πολλά που ήταν εκεί, αλλά το καλύτερο ήταν ο Δίσκος της Φαιστού, ο οποίος ήταν πιο μικρός απ? όσο τον είχα φανταστεί».
Βασίλης Δραμιτινός Α3: «Την Πέμπτη 22-11-2012 επισκέφθηκα με το σχολείο μου το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Μόλις μπήκα σ? αυτό το κτίριο τα μάτια μου είδαν τα υπέροχα αγγεία με τις ζωγραφιές τους. Μόλις είδα το Δίσκο της Φαιστού αμέσως ήρθε στο μυαλό μου η μινωική εποχή. Οι τοιχογραφίες και τα ειδώλια διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Με εξέπληξε ιδιαίτερα η τοιχογραφία με τα ταυροκαθάψια και το ειδώλιο με τη θεά των όφεων. Αυτή η εμπειρία θα μου μείνει αξέχαστη, καθώς συνειδητοποίησα πως ήταν ο αρχαίος μινωικός πολιτισμός».
Νίκος Δραμιτινός Α3: «Μπαίνοντας στο Μουσείο είδα παντού μινωικά εκθέματα: τοιχογραφίες, χρυσά εκθέματα και πανέμορφα ειδώλια. Με εντυπωσίασε ο Δίσκος της Φαιστού και το ολόχρυσο Δακτυλίδι του Μίνωα, καθώς και η τοιχογραφία με τα ταυροκαθάψια. Επιπλέον, είδα κι άλλες τοιχογραφίες, όπως την Παριζιάνα, τα δελφίνια, τον Πρίγκιπα με τα κρίνα και το Γαλάζιο πουλί, τον γρύπα. Πιο πολύ όμως μου άρεσε η τοιχογραφία με τις Ασπίδες σε σχήμα οχτώ. Ήταν μια καταπληκτική ημέρα που θα ήθελα να ξαναζήσω».
Αλέξης Ιντριζάι Α3: «Νιώθω τυχερός που μπόρεσα να δω τα αυθεντικά κομμάτια του μινωικού πολιτισμού, αλλά το κακό ήταν ότι απαγορευόταν να βγάλουμε φωτογραφίες με τα αγάλματα!».
Βασίλης Σφακιανάκης Α5: «Εντυπωσιάστηκα με το ρυτό κεφαλής ταύρου, γιατί είχε την παραμικρή λεπτομέρεια...».
Νίκος Φραγκιαδάκης Α2: «Μου έκανε εντύπωση στην καινούρια αίθουσα του μουσείου το άγαλμα ενός φιλοσόφου, επειδή έμοιαζε καταπληκτικά με ένα φιλόσοφο στην αρχαία Αθήνα, το Σωκράτη και το γοργόνειο που είχε στο χιτώνα της η θεά Αθηνά».
Πατήστε εδώ για φωτογραφίες
 

 
 
Attachments:
Download this file (Βερολίνο 2012.pdf)Βερολίνο 2012.pdf[Διαβάστε το σχετιό άρθρο]2156 Kb