Γνωριμία με την αυτόνομη κατάδυση για τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου Ρεθύμνου

Μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία έζησαν οι μαθητές του αθλητικού τμήματος υδατοσφαίρισης του 4ου Γυμνασίου Ρεθύμνου την Δευτέρα 12/3/12 στην πισίνα του Ναυτικού Ομίλου Ρεθύμνου.

Παράλληλα με την καθιερωμένη προπόνηση οι μαθητές μυήθηκαν στα πρώτα βήματα της αυτόνομης κατάδυσης με την εκπαιδευτή αυτόνομης κατάδυσης Αλίκη Μαστοράκη η οποία βρέθηκε εθελοντικά κοντά στα παιδιά ύστερα από πρόσκληση των καθηγητών του τμήματος Λαμπαθάκη Μιχαήλ και Σουζάνα Γεωργακοπούλου.

Τα παιδιά γνώρισαν και δοκίμασαν τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί ένας αυτοδύτης με απόλυτη ασφάλεια και στο τέλος της δράσης κατέκλυσαν ενθουσιασμένοι από την εμπειρία με ερωτήσεις τους εκπαιδευτές τους δίνοντας διαβεβαιώσεις για μελλοντικά βήματα στην αυτόνομη κατάδυση?

Εμπειρίες όπως αυτή αποδεικνύουν την σημασία της Φυσικής Αγωγής στο σχολικό περιβάλλον αφού είναι το μόνο μάθημα το οποίο μπορεί να προσφέρει βιωματικές εμπειρίες που στοχεύουν επιτυχώς στην ανάπτυξη ψυχικού σθένους. Το ψυχικό σθένος περικλείει έννοιες  και συμβάλλει στην ανάπτυξη της  αυτοπεποίθησης, της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων, της ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων, του αυτοσεβασμό, της πνευματικότητας, της αποδοχής προκλήσεων, παράγοντες που αποτελούν κεντρικό παιδαγωγικό στόχο στα σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα.
 
Ο μαθητής του μέλλοντος θα πρέπει να μπορεί όχι να δέχεται παθητικά την γνώση, αλλά να παράγει αποτελέσματα και δράση μέσα από αυτήν δίνοντας λύση στα ατομικά και συλλογικά προβλήματα. Ειδικά σε μια κοινωνική κρίση το μοντέλο αποστήθισης πολλαπλών γνώσεων χωρίς διέξοδο εφαρμογής δεν έχει να προσφέρει τίποτα?Απαιτείται μια νέα γενιά δράσης και αυτή θα προέλθει μόνο από την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος? Μάθηση για δράση λοιπόν και όχι για αποστήθιση?

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην αναβάθμιση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών στην πόλη μας. Αποδεικνύεται ότι όταν συμπράξουν υγιείς δυνάμεις μπορούμε και με τις πενιχρά μέσα να παρουσιάσουμε σημαντικό έργο για την νεολαία του τόπου. Τελειώνοντας να  αναφερθούμε στην σημαντική παρουσία του Ναυτικού Ομίλου Ρεθύμνου στα εκπαιδευτικά δρώμενα της πόλης μας(φιλοξενεί για άλλη μια χρονιά στις εγκαταστάσεις του το αθλητικό γυμνάσιο) .Με την συνεχή του στήριξη στον εκπαιδευτικό κόσμο της πόλης μας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα αθλητικά σωματεία.

Η επόμενη εξόρμηση/εμπειρία κατά τα λεγόμενα των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής του τμήματος θα είναι όχι στο υγρό στοιχείο, αλλά στα βουνά και συγκεκριμένα με τον ορειβατικό σύλλογο Ρεθύμνου στις 18/3 στην διαδρομή Ασκύφου-Μέγα Όρος?